Menu

SuccessisCalling-Get all the Latest Employment Notification

-One place for Every Aspirant

Employment News Of The Month December 2019

BIHAR POLICE 1722 CONSTABLE DRIVER RECRUITMENT 2019

SuccessisCalling-Get all the Latest Employment Notification

GK Quiz -Indian Parliamentary System In India

1. “Parliamentary Government” is also known as….

 

(A) Cabinet Government

(B) Responsible Government

(C) Westminster forms of government

(D) All of the above

Ans. D

2Which of the following characteristics is not related to Parliamentary Government?

(A) Resolution of lower house

(B) Collective liability

(C) Leadership of the Prime Minister

(D) Single Executive

Ans. D

3. Which of the following is not the merit of the Presidential System?

(A) Permanent Government

(B) Confirmation in policies

(C) Limited Representation

(D) Government by experts

Ans. C

4. Which of the following is a demerit of the Parliamentary System?

(A) Compressed representation

(B) Uncertainty of policies

(C) Temporary Government

(D) All of the above

Ans. D

5. Which of the following characteristics is not related to the Presidential System?

(A) Governance of the Prime Minister

(B) Single Executive

(C) Single Membership

(D) Dissolution of lower house is baned

Ans. A

6. Which of the following characteristics is not related to the federal government?

(A) Written Constitution

(B) Flexible Constitution

(C) Supremacy of the Constitution

(D) Independent Judiciary

Ans. B

7.The Federal System in India is based on the model of which country?

(A) Canada

(B) UK

(C) America

(D) Japan

Ans. A

8.Which of the following statements is wrong?

(A) Lok Sabha represents the people of India.

(B) The Rajya Sabha represents the states.

(C) There are only 98 topics in the center list at this time.

(D) Rajya Sabha protects the state with unnecessary interference from the Center

Ans. C

Go Back

Comment

Category wise

Page Views

159688